Şeker Pancarı Ekimi

Şeker pancarı tarımında ekim süreyi, rafine şeker varlığını ve kök verimini etkiler.
Ekim süreyi geciktirilirse pancarın yetişme müddeti kısalır, olgunlaşması gecikir, gübrelerden beklenilen verim alınamaz.
Hastalık ve haşerelere karşı bitkilerin direnci azalır.
Bu nedenlerden kaynaklı şeker pancarının makul vakitte ekilmesi defaehemmiyetlidir.
Uzun seneler hararet ortalamalarına göre 30 – 35 senede, 1 sene içersinde2 – 3 kez görülen geç donların neden olduğu %15 – 20 oranlarındauygulanan mükerrer ekimlerin korkusu ile ekim süresini geciktirmekgenellikle hâsılat adına zarar da verebilir.
Şeker pancarı tohumları 4 – 5 oC’ de intaş eder.
Ekime başlama süreyi 0- 5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının derli topluolarak 5 – 7 oC’yi buluş, yağış vaziyetine göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme vaziyetine geldiği başka bir deyişle en uygun toprak tavınınbulunduğu vakittir.

Türkiye de genellikle ekime başlama dönemleri,
Deniz abuhavası yerlerinde Şubat ortasından ardından,
İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası,
Doğu Anadolu’da Nisan sonu olarak belirlenebilir.
Yağış ve hararet seyrine göre 1 – 2 hafta evvel ya da ardından yapabilir.

Leave a Comment

tr_TRTurkish